Melontamuistoja: Valamo – Koloveden kansallispuisto

Savossa lempikohteisiini kuuluu reitti Uuden Valamon luostarista Koloveden kansallispuistoon.  Valamon luostari on rauhallinen lähtöpaikka, jonka rannassa käymme harjoittelemme melonnan perustaidot ja kajakin pakkaamisen sekä pelastautumisen kajakin kaatuessa. Hyvin nukutun yön ja ravitsevan aamiaisen jälkeen matka voi alkaa kohti Kolovettä. Matkaa on edessä noin 65 km.

Reitti kulkee seitsemän kanavan läpi. Valamon luostarin suunnasta tullessa ne ovat: Taivallahden kanava, Välikanava (joka on avokanava), Varistaipaleen kanava, Karvion kanava, Kerman kanava, Vihovuonteen kanava ja Väärän avokanava.

Yläkuvassa ollaan tauolla Varistaipaleen kanavalla. Alakuva on hyvä esimerkki siitä, miten kajakilla muodostetaan lautta kanavassa ja sitten vain odotellaan.


Wirran Wietävän vuokramökin rannassa kevään kaikki elementit olivat läsnä: lämpimän kevään tuomat ukkoskuurot, lintujen hurja konsertto ja pihapiirin käki jäivät ikuisesti mieleen.

Matkalla sijaitsee monta huikaisevan hienoa taukopaikkaa. Tällaiselta voi näyttää aamu, kun avaa teltan oven. Tässä kelpaa aamukahvit keitellä ja kuulostella kevään ääniä.

Koloeden kansallispuiston kalliomaalauksia pääsee ihailemaan miltei kajakista käsin. Kuvassa ollaan Vierunsuoren kalliomaalauksen opaskylttiä lukemassa.

Eikä näissä Metsähallituksen ylläpitämissä taukopaikoissa ole valittamista. Puitteet on huikeat ja aina puita tarjolla.

Tässä paistuu maitohorsman kevään ensiversot. Nam nam.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Kolovedellä 5.-7.7.2013

Meloimme Koloveden idyllisissä maisemissa 5.-7.7.2013. Kohtasimme matkalla muun muassa nämä huikeat kivijätit ja melottavia lippaluolia Ukonkannassa.

Ukonkannan kapeikon jälkeen avautui rauhallinen poukama.

 

Luonnon oma holvikirkko oli myös akustiikaltaan komea.

Ukonvuoren kasvot erottuivat matkalaisille vain yhdestä oikeasta paikasta katsottuina.

 

Maisema Ukonvuoren luolan suulta.

 

Hyvästit Ukonvuorelle.

Matkallamme ohitimme myös kalasääskin pesän.

Öinen melontaretki kansallispuistossa oli elämys. Tapasimme mm. majavan utuisen järven rannalla.

Öinen leiri on aina niin tunnelmallinen…

 

Ja aamulla meitä palveli retkisataman täydellinen kesäkeittiö!

 

Leirielämä oli ukkoskuuroista huolimatta täydellistä!

Kajakkien pakkaamiseenkin alkoi tottua jo toisena aamuna.

Koloveden retkisatamien matalat laiturit sopivat täydellisesti kajakkien kanssa rantautumiseen.

Taukopaikat olivat niin idyllisiä, että pydähtyä olisi voinut pidemmäksikin aikaa…

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Kuvia Oulujärveltä

Olimme Oulujärven Manamansalossa melomassa kesällä 2012. Minulla oli kaksikossa kaksi 6-vuotiasta. Rytmissä piti pysyä, jotta ei melasta tule päähän. Pirkko Pikkaraisen hienot valokuvat tekevät Oulujärvelle kunniaa.

Manamansalon hiekkarannat ovat parhaita taukopaikkoja pienille melojille. Kesän ensimmäinen lomapäivä kesäkuun alussa 2012.

Vaalan melontakeskuksella. Valmiina lähtöön.

Paltaniemen rannat ovat matalat ja jouduimme taluttamana kajakkeja rantautuessamme. Kuvassa Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja Luonnollisesti Oulujärvi Ky:n Kaisa Rikula (keskellä).

Sinikka Rantalankilan ottamassa kuvassa näkyy kuinka Oulujärvi sulautuu taivaaseen. Kuva otettu Vaalan melontakeskuksen edustalla.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Melontakohteet Leppävirralla, Heinävedellä ja Vehmersalmella.

Melontaopas Anne Hyvärinen tarjoaa melontapalveluita Leppävirralla, Kuopiossa ja lähialueilla. Kajakkien lisäksi Amatsonia vuokraa savolaista puista soutuvenettä Kuopion Itkonniemellä. Varsinaista asiakaspalvelupistettä ei ole vaan melontakalusto tuodaan asiakkaan tarpeiden mukaan lähtöpisteeseen ja haetaan lopetuspisteestä.

Suosittuja lähtöpisteitä ovat Valamon luostari ja Karvion kanava Heinävedellä, Unnukka ja Konnuksen kanava Leppävirran kirkonkylällä sekä Sorsakosken kylä, Vehmersalmen kylä tai Puutossalmen lossi.

Valamon luostarilta voi meloa Varistaipaleen kanavan kautta Karvioon tai jatkaa pitkin kanavareittiä Koloveden kansallispuistoon saakka. Koko matkan pituudeksi tulee noin 65 km. Aloittelevan melojan on hyvä varata aikaa tälle reitille kolmesta viiteen päivään. Reitin varrella on runsaasti yöpymispaikkoja, joista löytyy tulipaikat, puut, huussi ja laavu. Yöpymiseen on varattava oma teltta, makuupussi, makuualusta ja muut retkeilyvälineet.

Leppävirran Unnukasta voi meloa noin 10 kilometrin päähän yöretkelle Kaita-saareen, jossa on myös saunamahdollisuus. Kaitasaari on veneilijöiden suosima kohde, jossa on kesäisin paljon porukkaa. Yöpyminen tapahtuu teltoissa. Varkauden kautta melontareittiä voi jatkaa vaikka Savonlinnaan saakka. Savonlinnaan tulee matkaa yli 100 km ja matka-aikaa kannattaa varata viikon verran.

Sorsakoskelta pääsee joko Sorsavedelle tai Osmajärvelle. Sorsavesi on muinainen järvi, jossa on hienoja yöpymispaikkoja. Siellä voi viettää päivän tai useamman. Osmajärveltä on mahdollista meloa Osmajokea myöten Varkauteen. Keväisin reitti tarjoaa lintubongareille paljon nähtävää. Osmajärvellä on myös Osman kivi, Täyssinän rauhan rajamerkki, johon liittyy paljon tarinaperinnettä.

Vehmersalmelta on helppo lähteä tutustumaan mahtavaan kraaterijärveen Suvasveteen. Sen pohjoisosassa noin 15 kilometrin päässä Vehmersalmen kylän satamasta on Vuori-Kukkarin saari, jossa on laavupaikka. Sieltä avautuu mahtavat näköalat Suvasvedelle. Paikka on kansanperinteessä tunnettu hiisitarinoista. Se on ollut vanhastaan alueen yksi suurista merkkipaikoista. Suvasvesi on aava ja sen ylittämiseen tarvitaan kokemusta. Suvasveden pohjoisosa tarjoaa suojaisia reittejä ja laavupaikkoja harvakseltaan. Etelään päin mentäsessä on oltava jo kokemusta melomisesta ja retkeilystä, koska maasto ei tarjoa suojaa ja säiden vaihtelu voi olla rajua. Suvasveden kaakkoiskulmassa sijaitsee Paimensaari, jossa voi tutustua perinnemaisemaan, jossa on laiduntanut useana kesänä myös eläimiä. Reitti yhtyy Heinäveden reittiin, jota pitkin on mahdollista jatkaa matkaa joko Varistaipaleen kanavan kautta Valamon luostariin tai Karvion kanavan kautta kohti Heinävettä ja kanavareittiä Kolovedelle.

Puutossalmen lossilta on helppo lähteä tutustumaan Kallaveden saaristoon ja meloa vaikka Kuopioon saakka. Kallaveden kesäiset yöt ovat ihastuttavia ja tarjoavat rauhallisemman melontakokemuksen kuin vilkasliikenteiset kesäpäivät. Melojan tulee huomioida syväväylät ja suhteellisen vilkas isojen alusten liikenne Varkaus – Leppävirta- Kuopio -reitillä. Älä melo laivaväylillä ja yöllä meloessa muista valaista aluksesi!

Tarjoamme reittisuunnittelun ja melontakartat näille alueille.

Kysy lisää: Anne Hyvärinen 0400 236 598; sähköposti: hyvarinen.anne@gmail.com

Posted in Uncategorized | Leave a comment